Imprejurimi

Vulcanii noroiosi 01
Vulcanii Noroiosi – depresiunea Berca (55 km)

Declarata inca din anul 1924 monument al naturii (rezervatie mixta geologica si botanica), zona Paclele Mari – Paclele Mici este singurul loc din Europa in care pot fi vazuti vulcani noroiosi, fenomene similare inregistrandu-se doar in Siberia si Australia.
Vulcanii reprezinta formatiuni create de gazele naturale provenind de la peste 3000 m adancime, care trec printr-un sol argilos, in combinatie cu apa din panza freatica. Gazele imping spre suprafata apa amestecata cu argila. Namolul format de acestea iese la suprafata si in acele locuri, se usuca in contact cu aerul, formand niste structuri conice asemanatoare unor vulcani. Namolul iesit la suprafata este rece, deoarece vine din straturile de argila.

Imagini Vulcanii Noroiosi:

DCF 1.0

Muzeul Chihlimbarului de la Colti (40 km)

Muzeul Chihlimbarului se afla la Colti si functioneaza ca sectie a Muzeului Judetean Buzau. Fala colectiei (una dintre cele mai valoroase din lume), o piatra de 1,857 kg. Desi rosturile de chihlimbar de la Colti sunt inguste si sarace, nicaieri nu se intalnesc atatea nuante de culori… de la negru opac la negru verde, negru galben, maron sidefat pana la galben stralucitor.
Muzeul a fost infiintat in anul 1979 intr-o casa in stil popular. Colectia adaposteste o varietate de mostre de chihlimbar provenite din zacamintele extrase din Muntii Buzaului si un bogat material iconografic, unelte, instrumente, documente, fotografii, bijuterii din epoca moderna si contemporana, obiecte de etnografie si arta populara.

Imagini Muzeul Chihlimbarului:

Chilii Alunis 01
Biserica si chiliile rupestre de la Alunis (50 km)

Schitul Alunis reprezinta un monument istoric si de arhitectura religioasa. Schitul cuprinde biserica sapata in stanca si trei chilii sapate in stanca.
Biserica Alunis, sapata in piatra de doi ciobani pe la anul 1274, este atestata documentar la 1351, a fost schit de calugari pana la 1871 iar de atunci este biserica satului.
In apropiere, la 6 km de centrul localitatii, se afla asezarile rupestre de la Alunis, folosite in trecut ca locuri de refugiu si cult.

Imagini chilii rupestre Alunis:

Manastirea Ciolanu
Manastirea Ciolanu (48 km)

Manastirea si-a luat numele de la Dealul Ciolanu pe care se afla. La inceput a fost un schit cu o biserica mica, zidita in 1590.
Unele surse o indica ca ctitor pe Doamna Neaga la 1590, iar altele pe boierii Dumitru Ciolanu din Transilvania, Radu si Dragomir Sorescu din Vernesti, la 1568.
Biserica din vale dateaza din 1828, cladita fiind de episcopul Chesarie al Buzaului.
Complexul Manastirii Ciolanu cuprinde si un muzeu unde pot fi admirate icoane, unele pictate de Gheorghe Tatarascu, obiecte de cult si vesminte religioase.


Tabara sculptura Magura
Tabara de sculptura Magura (48 km)

Tabara de sculptura Magura reprezinta cel mai mare ansamblu national de sculptura in aer liber din tara. A fost deschisa in anul 1970, avand un numar de 16 editii desfasurate anual pana in anul 1985, semnificand cele 16 secole de atestare documentara a municipiului Buzau.
Pe o suprafata de cateva hectare in zona adiacenta Manastirii Ciolanu, timp de 16 ani, absolventi ai Facultatii de Arte Plastice au facut ucenicie in aceasta zona sculptand pietrele puse la dispozitie de cunoscutii cioplitori din Ciuta.
Pe pajistea care se intinde pe cateva hectare se afla peste 200 de lucrari din piatra.


Trovantii de chiojdu (1)

Trovantii de Chiojdu (1,3 km)
Imagini trovanti:

Lacul Vulturilor_1

Lacul Vulturilor
Imagini Lacul Vulturilor:

Platou alpin Siriu (8)

Platoul alpin Siriu
Imagini Siriu:

Trasee pt 7 zile 001_edit_130320

Alte atractii din zona

In functie de starea vremii va stau la dispozitie 5 trasee turistice organizate chiar de catre gazda, Tata Lice, caruia ii face o mare placere sa va arate muntele in toata splendoarea lui si a legendelor ce il inconjoara. Amintim aici Lacul Vulturilor din Siriu, Varful lui Crai, Tabla Butii… adevarate capodopere naturale.
Se mai pot vizita: pastravaria Calvini, peisajele din jurul barajului Siriu sau salina de la Slanic Prahova.


Alte imagini imprejurimi: